Tønder Veteran Klub anno 2005

2019 - Tema aften om Zeppelin basen i Tønder

Zeppelinbasen ved Tønder

Mandag d. 4. marts afholdte vi årets første klubaften, og samtidig afholdtes vores første ”temaaften” i år. Det var lykkedes os at få Anders Jacobsen, næstformand for Zeppelin museet i Tønder, til at komme ud på Flyvepladsvej i klublokalerne for at fortælle om Zeppelin basen, der lå lige uden for Tønder under 1. verdenskrig.

Anders startede med at fortælle om de planer og ideer, der ligger for området. Samt om den enestående historie, der omhandler det første luftangreb i verdenshistorien, der er startet fra et hangarskib.

Skibet hed "H.M.S. Furious" og havde både start- og landings-dæk. Man havde også fået et fly, der kunne klare opgaven, nemlig den en-motorede jager Sopwith Camel.

Den 18. juli 1918 sejlede skibet fra England mod den danske kyst, forsynet med 7 fly og 17 eskorteringsfartøjer, og den 19. juli kl. 03.04 begyndte så verdenshistoriens første luftangreb startet fra et hangarskib.

På Zeppelin basen befandt der sig 3 haller med følgende navne TOBY, TOBIAS og den største med plads til hele 2 af de store ”cigarer”, TOSKA.

Klokken 04.35 faldt den første af i alt fem bomber på TOSKA. I hallen var der på dette tidspunkt fartøjerne L-54 og L-60. Disse udbrændte totalt.

TOBIAS-hallen ramtes af to bomber, og i Tønder by faldt en vildfaren bombe på markedspladsen.

Således sluttede Tønders æra som Zeppelin-base den 19. juli 1918.

Mens zeppelinbasen eksisterede, var der landingsbane, og basen havde indtil de sidste måneder af basens levetid 5 jagerfly af typen ”Albatros D III”.

Forholdene i området var dog meget dårligt vedligeholdt, og der blev ikke gjort noget for at få det udbedret. Landingsbanen var meget dårligt planeret, og derfor havarerede flyene mange gange under start og landing. Det endte med, at forsvaret af basen med fly blev opgivet. Det sidste fly forlod basen i Tønder d. 6. marts 1918, så da de allierede angreb basen i Tønder, havde man kun håndvåben, man kunne forsvare sig med.

Som de fleste ved, befinder flyhangaren sig stadig i Tønder og er stadig efter 80 år fuldt intakt.

Dimensionerne på hangaren er 78 m lang, 12 m høj og 25 m bred.

For nylig blev der optaget en spillefilm i det sønderjyske netop om 1. verdenskrig. Her medvirker skuespillere fra både ind- og udland, og hangaren er også med i filmen.

Filmen hedder i øvrigt ”I krig og kærlighed”.

En spændende aften, hvor Anders Jacobsen brændte godt igennem på sin egen gode entusiastiske fortælle måde. En stor tak til Anders.

Aftenen sluttede for de 49 fremmødte med kaffe, og muligheden for kunne købe øl, vand og pølser.

 

Kilde: www.zeppelin-museum.dk

Her kan der læses mere om den spændende historie om Zeppelin basen og angrebet mod Tønder i 1918.

 

Dres Callesen


  NYESTE ARTIKEL
 • 2020 - Torvetræf i Højer

  2020 - Torvetræf i Højer
  

  Torvetræf i Højer

  Midt på sommeren blev et super samarbejde etableret mellem Marsk Hotellet i Højer med Kaare Holler Jensen i spidsen og TVK

  ...