Tønder Veteran Klub anno 2005

På ferie i dit veteran - eller klassiske køretøj

På ferie i dit veteran- eller klassiske køretøj.

Sommeren står for døren. Ferien skal planlægges. Er det sydens sol, sandstrande og sangria, der trækker eller frister Nordkap og nordlys i det nordligste Norge? En ting er sikker - du bør tage dit køretøj ud af garagen og overveje, om ikke det er den på den måde, du skal afsted på ferie.

Af Thomas Schiermacher

Ned gennem Europa, ud på landevejene, hvor asfalten snor sig og marker, skove, træer og landsbyer giver kolorit og hvor et stop på torvet kaster lange snakke af sig med andre passionerede bil- og motorcykelentusiaster. For det slipper man heldigvis ikke for, hvis man tager på ferietur i denne form.

For at turen skal blive vellykket er der faktisk en del, der skal være ordnet inden du ruller ud af garagen og sætter afsted mod feriemålet

God planlægning og forberedelse er essentielt, hvis kør-selv-ferien skal blive en succes. For at hjælpe dig med det har vi samlet en række gode råd og viden om regler, så du ikke ender med ærgrelser, dumme bøder eller nedbrud på vejen.

Check bilen igennem

Det siger sig selv, at risikoen for nedbrud er mindre, hvis køretøjet er i tip-top stand. Og selv om det er som det skal være, så er et alligevel en god idé at checke de helt grundliggende ting inden ferieturen.

Olien skal være i orden og der skal være nok af den. Bremsevæsken skal være frisk og over minimumsmærket. Det samme gælder sprinklervæsken og ikke mindst kølervæsken. Med mindre selvfølgelig din bil er luftkølet.

Selv om ferieturen finder sted i de lyse sommermåneder, så skal der stadig være et godt lys på bilen. Sørg for at alle pærer virker. Nær- og fjernlys, blinklys og bremselygter, men husk også at kontrollere nummerpladelyset. Og så er det en god idé at have en æske med et ekstra sæt pærer til alle lygter.

At dækkene skal være i orden, siger sig selv. Men gå dem efter og mål mønstrets dybde. Der skal være minimum 1,6 millimeters dybde. Men selv om det er lovligt, så er det en god idé med lidt mere mønster.

Når det er gjort, så skal der også være luft i. Dæktrykket skal passe og laster man godt op bag i bilen med bagage, kan det være, at det er nødvendigt at fylde lidt ekstra luft i. Hvad der er korrekt dæktryk står i instruktionsbogen.

Forsikringerne skal være i orden

Det er en selvfølge at have sin bil forsikret. Et klassisk køretøj skal passes på og det skal også bruges, men alle der kører gamle biler ved også, at der kan opstå nedbrud, som sætter dig ud af spillet. Den situation er jo den værst tænkelige, hvis man står på en italiensk bjergvej med sin klassiker. Men der er hjælp at hente, hvis bilen er godt forsikret. Tegner du en forsikring med kaskodækning har du hos Veteranforsikring Danmark automatisk vejhjælp i DK som en del af forsikringen – uden ekstra omkostninger. Det gælder alle biler og motorcykler, der er over 30 år. Det kan blive guld værd, hvis der ryger en kølerslange eller andet, som sætter bilen ud af stand til at køre. Vejhjælpen dækker transport til værksted. Er din bil eller motorcykel under 30 år, så kan man købe vejhjælp som tillæg til sin forsikring.

Assistance i udlandet foregår via SOS International. Her skal du bruge det man kalder ’Rødt Kor’.

”Det er en god idé er at downloade app’en ’Rødt Kort’ til sin telefon. Den indeholder værdifuld info, og bla. kontaktoplysninger SOS, der håndterer vejhjælpen,” siger Steen List, der er assurandør i Veteranforsikring Danmark.

Det grønne kort er et bevis på at man har ansvarsforsikring på sit køretøj. Det er der krav til i nogle lande. Og i disse tider, hvor Storbritanien måske er på vej ud af EU, skal man være særlig opmærksom når turen går til England. Så skal man også medbringe Grønt Kort’.

Du kan se reglerne for rødt og grønt kort her: https://www.thistedforsikring.dk/privat/kunde/kunde/bilforsikring/roedt-groent-kort.

Sikkerheden skal være i orden

Det er stor forskel på, hvad de forskellige lande i Europa kræver af sikkerhedsudstyr i bilen. I alle lande skal man have en advarselstrekant, der kan sættes op i tilfælde af, at man havarerer og mange lande kræver også brandslukker, forbindingskasse og sikkerhedsveste til alle i bilen. I Frankrig er der krav om, at man har en alko-tester med, i Spanien skal man have reservehjul og værktøj, mens Kroatiens lovgivning foreskriver, at man har ekstra pærer til køretøjets lygter. De præcise regler for hvert land skal man undersøge inden man kører hjemmefra.

Skal man være på den sikre side og undgå bøvl og bøder, så er der selvfølgelig individuelle regler og love i alle lande. Grundlæggende er det en god idé at tænke sig om og bruge sin sunde fornuft. Når håndholdt mobiltelefon ikke er lovligt i Danmark, så er det nok også bedst at lade den ligge og koncentrere sig om kørslen når man er i udlandet.

Forbud mod fartalarmer

I Danmark er små ’dimser’, der kan advare mod fartkontroller blevet populære. Selv om det kan virke som en god idé at installere en, så skal man tænke sig om. For der er faktisk lande, heriblandt Tyskland, hvor den slags udstyr er forbudt. Så måske slipper du for en fartbøde, men du får en bøde for at have en ’dims’, der advarer mod dem.

Kom så afsted

Selv om der er mange regler, så er det meste sund fornuft. Man kommer langt, hvis bilen er i orden, man har det lovpligtige udstyr ombord og en forsikring med vejhjælp.

Vigtigst af alt er det, at man husker at nyde turen og naturen og de mange gode møder en køretur i et klassisk køretøjkaster af sig. Så, se at få fyldt tanken og få luft i hjulene. Vejene venter!

BOKS:

Tre ting du (måske) også skal huske

Pillepas: Skal medbringes på rejser til Schengenlande, hvis du får medicin, der indeholder euforiserende stoffer.

DK-skilt: Hvis du ikke har en EU-nummerplade monteret, er det er obligatorisk at have et DK-skilt monteret på bilen

Dyrepas:

Hvis du skal have kæledyret med på ferie, så skal du have et dyrepas. Det kan man bestille på Miljø og Fødevarestyrelsens hjemmeside


  NYESTE ARTIKEL
 • 2020 - Torvetræf i Højer

  2020 - Torvetræf i Højer
  

  Torvetræf i Højer

  Midt på sommeren blev et super samarbejde etableret mellem Marsk Hotellet i Højer med Kaare Holler Jensen i spidsen og TVK

  ...