Tønder Veteran Klub anno 2005

Bibendum

Bibendum

Af Tina Lorenzen

Michelin er kendt for maskotten Bibendum, der også kaldes Michelinmanden.

Michelin blev grundlagt den 28. maj 1888 af brødrene Édouard og André Michelin, der drev en gummifabrik i Clermont-Ferrand i Frankrig. Historien lyder, at en cyklist en dag ankom til fabrikken for at få repareret sine dæk. Dækkene var limet til kanten af hjulene, dækket skulle rives af fælgen, rensen for lim, lappes og herefter limes på fælgen igen. Det tog brødrene Michelin mere end tre timer at få dem repareret, hvorefter de måtte vente en nat på at limen tørrede. Næste morgen tog Édouard Michelin cyklen med på fabrikken for at afprøve de reparerede dæk. Men efter kun et par hundrede meter gik dækkene igen i stykker. Derfor satte Édouard sig for at udvikle et bedre dæk og sammen med sin bror André skabte de deres egen version, som ikke behøvede at blive limet fast på hjulet. Et luftfyldt dæk, der ikke var limet til fælgen. De får patent på deres dæk i 1891.

I 1894 er Édouard og André til Verdensudstillingen i Lyon. Her får de øje på en bunke dæk, Édouard får den idé at hvis bunken havde haft arme, ville det ligne en mand og sammen med  kunstneren O`Galop bliver Bibendum/Michelinmanden skabt. Logoet dukker op på plakater 4 år senere i 1898.

http://vignette4.wikia.nocookie.net/creepypasta/images/b/b3/Bibendum.jpg/revision/latest?cb=20120228162441Den første plakat viser Michelinmanden der står bag et buffetbord. I hånden har han et bæger fyldt med, søm, skruer og stykker af glas. Han siger ”Nunc est Bibendum” det er latin og betyder ”Lad os drikke.” Nederst på plakaten står Michelin´s motto på fransk: ”Le Pneu Michelin Boit L´Obstacle” der oversat til dansk lyder: ”Michelin dæk forcerer alle forhindringer”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I begyndelsen er Bibendum´s deller tyndere, det skyldes at hans udseende er baseret på cykeldæk. Dette er også årsagen til at han er hvid. Dæk var grå eller lys beige, først i 1912 bliver dækkene sorte, da man begynder at tilsætte kulstof som konserveringsmiddel.

I 1905 åbner Michelin et salgskontor i London. I den forbindelse fremstilles der en plakat hvor Bibendum er iført hjelm og bærer et skjold, der symboliserer at Michelin erobrer dette nye område.

Michelin Man Bibendum, 1905

Michelin benyttede et stort antal kunstnere, der hver bragte deres egen fortolkning af Bibendum. På plakaten fra 1914 ryger han cigar og har fået briller.

Michelin Man Bibendum, 1914
Michelin, by René Vincent, 1914

 

 

I Nordafrika i 1922, viste Roger Broders Bibendum klædt som beduin.

Michelin Man Bibendum Africa

 

 

Fra 1930'erne og fremefter gjorde Michelin mindre og mindre brug af eksterne kunstnere, hvilket resulterer i at Bibendum bliver mere standardiseret.

 

Michelin Man runningDa Bibendum fylder 100 år i 1998 får han et nyt udseende, han bliver slankere og mere dynamisk.

 

 

 


www.youtube.com findes der små film om Bibendum bl.a en fra 1935 om Bibendums fødsel: ”Michelin. The Story of Bibendum or The Michelin Tyre Man”

Kilder:

www.wikipedia.org

www.nordendaek.dk

www.viaretro.dk

www.logodesignlove.com


  NYESTE ARTIKEL
 • 2020 - Besøg af "SINNE GAS"

  2020 - Besøg af
  

  Besøg af ”Sinne Gas” fra Bredebro

   

  Knallertklubben 6261 Sinne Gas

  Den lille lokale knallert... Læs hele artiklen... ...